Παράσιτα αποθηκευμένων προϊόντων
Περιγραφή
Τα παράσιτα αποθηκευμένων προϊόντων είναι έντομα που προσβάλλουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους.
Ορισμένα κοινά παράσιτα που ενδέχεται να παρατηρήσουμε στο σπίτι μας είναι:
- Lasioderma serricorne - σκαθάρι του καπνού ή των τσιγάρων
Η κύρια πηγή τροφής για αυτό το είδος περιλαμβάνει τα μπαχαρικά, τους σπόρους, το ρύζι, τα δημητριακά και κυρίως, τα αποξηραμένα φύλλα καπνού. - Stegobium paniceum - σκαθάρι αλεύρων
Το έντομο αυτό μοιάζει με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρώς πιο φαρδύ. Το σκαθάρι τρώει ψωμί, δημητριακά, κόκκους καφέ, γάλα σε σκόνη, γλυκά όπως μπισκότα και σοκολάτες, μπαχαρικά και βότανα, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και πολλά άλλα. Οι ενήλικες ροκανίζουν μέσα από τη συσκευασία σχηματίζοντας μεγάλες τρύπες στο υλικό, με αποτέλεσμα τη φθορά, τη μόλυνση και την απώλεια της δομικής τους ακεραιότητας.

Διαχείριση και Έλεγχος
Πρόληψη
Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε αεροστεγείς συσκευασίες και να καθαρίζουμε τακτικά τις αποθήκευτικές περιοχές.
Αντιμετώπιση
Σε περίπτωση εμφάνισης παρασίτων, είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση με κατάλληλα εντομοκτόνα και η αφαίρεση των προσβεβλημένων προϊόντων.