Κατσαρίδες
Περιγραφή
Οι κατσαρίδες είναι ίσως το αρχαιότερο έντομο στη Γη, που χρονολογείται πριν από περίπου 320 εκατομμύρια χρόνια. Χαρακτηρίζεται από πεπλατυσμένο ωοειδές σώμα, μακριές κεραίες που μοιάζουν με νήματα και ένα λαμπερό μαύρο ή καφέ δερμάτινο περίβλημα.
Οι κατσαρίδες είναι δραστήριες τη νύχτα στα σπίτια, ιδιαίτερα εκεί όπου αποθηκεύονται τρόφιμα. Μπορούν να τραφούν σχεδόν με κάθε είδους τροφή, συχνότερα όμως με οργανική ύλη σε αποσύνθεση. Ο αριθμός των ωών σε κάθε ωοθήκιο ποικίλλει από 12 έως 50. Τα ωοθήκια μερικές φορές προεξέχουν από το σώμα της ή μπορεί να είναι κολλημένα σε προστατευμένες περιοχές.
Αφού το θηλυκό εναποθέσει μια ωοθήκη, αναδύονται οι μαλακές λευκές νύμφες. Καθώς ο εξωσκελετός τους σκληραίνει, αποκτά καφέ χρώμα. Τα πιο γνωστά είδη κατσαρίδας που συναντάμε στο αστικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι η κοινή κατσαρίδα Βlatta orientalis, η οποία συναντάται συνήθως σε υπονόμους και φρεάτια και η Γερμανική κατσαρίδα Blattela germanica ή αλλιώς ψιλή κατσαρίδα κουζίνας, την οποία βρίσκουμε πιο συχνά σε οικιακές κουζίνες ή χώρους εστίασης.

Ανατομία Σημαντικότερων Ειδών
Blatta orientalis – ανατολική κατσαρίδα
Θεωρείται ένα από τα πιο βρώμικα παράσιτα των νοικοκυριών. Είναι οβάλ, με γυαλιστερό μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα και έχει μήκος 25 έως 30 mm. Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι και 18 ωοθήκια στη διάρκεια της ζωής του, με κάθε ωοθήκιο να περιέχει έως και 10 ωά.
Blattella germanica – γερμανική κατσαρίδα
Είναι ένα κοινό οικιακό παράσιτο, με ανοιχτό καφέ χρώμα και δύο σκούρες λωρίδες στην προθωρακική περιοχή. Το θηλυκό φέρει τα ωά σε σάκους που περιέχουν 30-40 αυγά. Η αναπαραγωγή γίνεται ολόκληρο το έτος (3 - 4 φορές). Λόγω του μεγέθους της (περίπου 12 mm), έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται στα σπίτια μέσα από σακούλες και κουτιά. Έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των ανθρώπινων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων με πλοίο.
Κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία
Είναι γνωστό ότι οι κατσαρίδες αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, αφού ευθύνονται για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως είναι η γαστρεντερίτιδα, η σαλμονέλα κτλ. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία κατσαρίδων μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του σπιτιού και η υγεία του ανθρώπου.