Τρωκτικά
Περιγραφή
Τα ποντίκια είναι θηλαστικά και ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών. Είναι υπεύθυνα για τη διάδοση μεγάλου αριθμού ασθενειών προς τον άνθρωπο.
Πέραν αυτών των ασθενειών όμως, μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες καταστροφές στην τσέπη των ανθρώπων. Είναι ικανά να φθείρουν ολόκληρες κτηριακές εγκαταστάσεις, τρώγοντας την καλωδίωσή τους και κατά συνέπεια να προκαλέσουν πυρκαγιές. Επίσης, εάν βρεθούν σε αποθήκη τροφίμων καταστρέφουν τεράστιες ποσότητες εμπορεύματος σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικά μπορούν να μεταδώσουν:
- Πανώλη
- Λεπτοσπείρωση
- Σαλμονέλα
- Αιμορραγικό πυρετό
- Λεμφοκυτταρική χωριομηνιγγίτιδα
- Λύσσα
- Τύφο

Σημαντικές Κατηγορίες
Mus Musculus (οικιακός ποντικός)
Μικρό θηλαστικό (έως 9 εκατοστά ή 18 εκατοστά μαζι με την ουρά), με μεγάλα στρογγυλά αυτιά και μακριά, άτριχη ουρά, το χρώμα του είναι σταχτί. Υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, αφού αναπαράγεται 7-8 φορές το χρόνο, αποκτώντας 5-6 νεογνά τη φορά. Η κύρια πηγή τροφής του είναι χαρτιά, υφάσματα και καλώδια και η διάρκεια ζωής του φτάνει τα 3 χρόνια.
Rattus Rattus (ποντικός οροφής)
Είναι γνωστός και ως μαυροπόντικας λόγω του χρώματός του, μαύρο, που είναι και το συνηθέστερο. Παρ' όλα αυτά εμφανίζει διάφορα χρώματα. Το μέγεθός του φτάνει τα 20 εκατοστά και η κύρια πηγή τροφής του είναι οι σπόροι, τα λαχανικά, τα νωπά φρούτα και τα δημητριακά. Αναπαράγεται 3-6 φορές το χρόνο, αποκτώντας 5 - 10 μικρά ανά γέννα και έχει προσδόκιμο ζωής που φτάνει μέχρι και τα 6 έτη. Τέλος, ο μαυροπόντικας είναι ένας από τους καλύτερους αναρριχητές στην οικογένεια των τρωκτικών.
Rattus Norvegicus (ποντικός των υπονόμων)
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο μεγαλύτερος από τα 3 είδη αφού φτάνει τα 30 εκατοστά ή τα 50 εκατοστά μαζί με την ουρά. Το χρώμα της γούνας του είναι καφέ αλλά πολλές φορές το εντοπίζουμε και σε σκούρο γκρι χρώμα. Αναπαράγεται 3 - 6 φορές το χρόνο, αποκτώντας 7 - 8 νεογνά τη φορά. Σε αντίθεση με τον μαυροπόντικα, κύρια προτίμησή του σε τροφή είναι το κρέας αλλά γενικά είναι στην κατηγορία των παμφάγων.
Καταπολέμηση - Απολύμανση
Η καταπολέμηση των ποντικιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως δύσκολη περίπτωση λόγω του χρόνου που μπορεί να χρειαστεί μέχρι να συλληφθούν. Γίνεται με χρήση μαύρων πλαστικών δολωματικών σταθμών εξωτερικού χώρου και με μηχανικές παγίδες σύλληψης. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στον περιορισμό του πληθυσμού τους με απώτερο σκοπό την εξάλειψή τους. Τόσο οι σταθμοί όσο και οι παγίδες σύλληψης, περιέχουν ειδικά σκευάσματα με προσελκυστικές για το τρωκτικό ούσιες.
Για την καταπολέμηση των ποντικιών σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν μπορεί να γίνει χρήση αυτών των σκευασμάτων, χρησιμοποιούμε μεταλλικές παγίδες σύλληψης με ειδικές κολλητικές επιφάνειες, όπου πάνω σε αυτές τοποθετούνται ατοξικά προσελκυστικά σκευάσματα σε μορφή γέλης.
Μετά το πέρας της καταπολέμησης των τρωκτικών σε ένα εσωτερικό χώρο, κρίνεται απαραίτητη η απολύμανση του χώρου, λόγω των πολλών και πολλές φορές θανατηφόρων ασθενειών που κουβαλούν τα ποντίκια. Η απολύμανση γίνεται με τη μέθοδο της εκνέφωσης με χρήση μικροβιοκτόνου φαρμάκου εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και αποσκοπεί στον έλεγχο των μικροβίων που έχουν μεταφερθεί από τα τρωκτικά.